top of page

BLOG

  • Destinasjon Ballstad

Folket ved havet

Akkurat som det alltid slår nye bølger til land, legger også nye tanker og idéer til kai i et fiskevær. På Ballstad får du derfor oppleve ekte kystkulturtradisjoner i spenstig samspill med nyskapende krefter. Sånt blir det levende og bærekraftige samfunn av!

Den spennende kontrasten mellom nytt og gammelt finner du overalt i værret; i bebyggelsen, i folkene, i det som serveres på spisestedene og i rorbuene. Hos Hattvika Lodge står nyoppførte moderne rorbuer og restaurerte rorbuer fra 1880 side om side. Hos Elin på Sareptas Hus, en stemningsfull og spennende gårdsbutikk med galleri, møter tradisjonelt mathåndverk ny kunst. Alt du finner her har spor av det Elin har lært av sine besteforeldre, som levde under harde kår: Å glede seg over det enkle og vakre i livet, være takknemlig for det man har, jobbe hardt, være kreativ, stå på og være optimistisk. Kanskje er det nettopp disse verdiene, overført fra generasjon til generasjon, som gjør Ballstad til et levende, tradisjonsrikt og innovativ fiskevær i dag.


Det er ingen tvil om at det er folket som skaper stedet. Sjøstrand Rorbuer drives av Mary Ann og Børge Iversen, med røtter i den ekte fiskerfamilien. Børge har vært kystfisker i 45 år og kan fortelle mange historier om livet i et fiskevær. Ei annen levende historiebok er den over 100 år gamle losskøyta SIRA som mer enn gjerne tar deg med på fisketur. Med Hemmingodden Jr. kan du få oppleve det virkelige Lofotfisket. Også den 53-fots krysseren og sykkelferga Ballstadgutt holder liv i tradisjonene. Den frakter deg ikke bare gjennom vakre Lofotfarvann mellom Ballstad og Nusfjord. Skipperne, de pensjonerte fiskerne Dagfinn, Sverre, Knut og Leif Tore lar deg få komme nært på fortellinger om kystkultur, fiske og linedrift under overfarten.


I fortellingene fra et fiskevær finner du også ofte minnet av det å sitte ved kjøkkenbordet hos ho mor. Et minne som mange bærer med seg, uansett hvor de kommer fra. Ved kjøkkenbordet hos ho mor på Ballstad kommer havet på tallerkenen. Fra jordbrukene rundt om på Vestvågøy kommer også kjøttet, grønnsakene, urtene, ostene og smaken av godt mathåndverk på bordet. Akkurat som hos ho mor ved kjøkkenbenken starter også dagen tidlig på kokeriet hos Kaikanten. Der settes saltet, tørket og modnet arktisk torsk på kok tidlig på morgenen. Klippfisken forvandles sakte til en bacalao der tradisjonsrike og nye smaker møtes. Nyskapende retter og reine, råe Lofotsmaker som sender deg til himmels får du også ved kjøkkenbenken til Roy Magne på Lofoten Food Studio.


Å samles rundt bordet til et godt måltid er en viktig tradisjon for folket i et fiskevær. På det som sies å være verdens vakreste kai, finner du restauranten Himmel og havn. Himmel og havn er et vidunderlig spisested som inviterer deg til en kjøkkenbordfest, serverer lokalprodusert mat og lar deg få ei god stund sammen med dem du liker aller best. Vil du samle en større gjeng til ei spesiell anledning, kan du legge til hos Kræmmervika Havn. Her står de klare med åpne armer, nydelig mat og rause rom og gjør sitt for å vise fram det beste fra Lofoten.

På Ballstad finner du folk med historia si i ryggen, tradisjonene i nevene og blikket festet på nye horisonter. Folk med hjerter som banker varmt for fiskeværet sitt, for havet, fisket, naturen, for maten og for gjestene. Og mens folk på Ballstad gjør det folk skal, kikker de rolig, ruvende Lofotfjellene dem over skulderen som en nysgjerrig, gammel bestefar med smilerynker og værharde hender stille folda i fanget.

Overnatte på Ballstad

Finn ditt perfekte overnattingssted:

Hemmingodden

Hattvika Lodge

Naustplassen Rorbuer

Villa Ballstad

Solsiden Brygge

Kræmmervika Havn

Sjøstrand Rorbuer

Sjøutsikten Ballstad.

Spise på Ballstad

Matopplevelser for minneboka får du hos:

Lofoten Food Studio

Himmel og Havn

Kræmmervika

Solsiden Brygge

8387 Café

Sareptas Hus

Hattvika Lodge

Kaikanten

HEIM


Å reise til Ballstad


Å reise til Ballstad kan du gjøre på mange måter. Med bil ankommer du Lofoten og Ballstad ved å følge E10, en reise mellom små bygder og større tettsteder, en reise som lar deg få komme tett på folket og hverdagslivet under høyreiste Lofotfjell. Lofoten har også gode bussforbindelser som korresponderer med bussruter til og fra regionen. Å bli fraktet av sted med blikket ut gjennom bussvinduet, se landskapet, oppleve vakre overraskelser rundt hver en sving, kikke opp mot fjell som tar pusten fra deg og lene deg inn i omfavnende fjordarmer, er en unik måte å reise på.

Ønsker du å bruke mindre tid på reise og mer tid på oppholdet, kan du komme luftveien og få hele Lofot-landskapet servert som et levende kart under deg. Fra Bodø Lufthavn går det flyvninger til Leknes Lufthavn. Fra Leknes kan du leie bil eller ta buss til Ballstad. Tar du Hurtigruten til Svolvær eller Stamsund eller ferge fra Bodø til Moskenes, vil du få se hele øyriket fra sjøsiden og oppleve den majestetiske og vakre Lofotveggen. Kommer du sjøveien vil du også oppleve å få reise i Lofoten på den måten folket som bor her har gjort i generasjoner.

Finn din reiserute

Avstandene i Norges nordligste fylker er lange og det kan være lurt å orientere seg og planlegge reiseruten godt. Mer informasjon finner du her:

Transport i Lofoten: https://lofoten.info/transport

Bussruter i Lofoten: https://reisnordland.no/ac/bussruter-lofoten-384

Hurtigruten: https://www.hurtigruten.no/

Fly: https://www.wideroe.no/

47 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page